Przepisy na niskokaloryczne naleśniki

Dietetyczne naleśniki? To możliwe! Naleśniki bez jajek, tłuszczu i mąki, dostarczają białka, węglowodany złożone, dzięki czemu są pożywne i niskokaloryczne. Naleśniki z płatków owsianych w smaku są nieco delikatniejsze i mają nieco ciemniejszy kolor od tradycyjnych. Takie naleśniki możemy także nazwać naleśnikami niskokalorycznymi tak jak i naleśniki do których przygotowania będziemy potrzebować skrobi kukurydzianej.

Przepis na naleśniki z serem

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Składniki:

  • Płatki owsiane – 100 g
  • Siemię lniane – 2 łyżki
  • Mleko – 300 ml
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie:

Płatki owsiane, siemię lniane oraz proszek miksujemy tak, aby powstała mąka. Dolewamy mleko i tworzymy gładką masę, tak przygotowaną masę wato odstawić na kilka minut, aby lekko zgęstniała. Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, do momentu aż zrobią się złote.

Farsz do niskokalorycznych naleśników

  • Chudy/półtłusty twaróg – 200 g
  • Cukier wanilinowy i cynamon do smaku

Takie naleśniki możemy także przygotować z truskawkami bądź innymi owocami, wystarczy, że rozdrobnimy je na gładką masę, przypominają dżem.


 

Drugi przepis na niskokaloryczne naleśniki

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Drugi przepis może być dla was bardziej zbliżony do tego już nam znanego, do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • Skrobi kukurydzianej – 2 łyżek
  • Jajek – 2 sztuk
  • Mleka – 120 ml najlepiej wybrać mleko 0,5 %

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładką masę, naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Reszta jest nam już dobrze znana, smażymy je na jednej stronie do momentu, aż jego brzegi zaczną odchodzić i przewracamy na druga stronę, kiedy naleśnik się zarumieni, przekładamy na talerz i smarujemy farszem.

Farsz do naleśników z jabłkami

  • Jabłko – 2 sztuki
  • Cukier wanilinowy
  • Cynamon

Przygotowanie farszu

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki oraz oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie ścieramy je na tartce z grubymi oczkami. W kolejnym kroku dusimy je pod przykryciem, dolewamy wodę tak, aby się nie przypaliły. Dodajemy cukier oraz cynamon dla smaku. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulon. Jeżeli macie w swoich przetworach na zimę jabłka w słoikach z powodzeniem możecie je wykorzystać do zrobienia naleśników.

źródło: pixabay.com

źródło: hop-sport.pl

Sprawdźcie także sklep Hop-Sport.pl, znajdziecie w nim wiele sprzętów, dzięki którym wasza dieta będzie bardziej efektywna.

 

Comments
  1. Barbra

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *