Smaczne i zdrowe produkty sycące

W obecnych czasach bardzo dbamy o swoje zdrowie i ciało. Dlatego też staramy się uprawiać różne sporty, gimnastykować się i ćwiczyć na urządzeniach fitness. Stosujemy również różnorodne diety, które mają na celu utratę zbędnych kilogramów. Jednak w większości diet stosowanych przez nas po prostu głodujemy. Wcale nie musi tak być. Wystarczy, jak na naszą listę zakupów wpiszemy produkty, które sycą na długo, a do tego są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jakie to produkty?

jabłka, gruszki, grejfruty

źródło: pixabay.com

GREJPFRUT

Chociaż grejpfrut nie ma żadnego magicznego wpływu na metabolizm, pozwala nasycić się kosztem mniejszej liczby zjedzonych kalorii. Jest też bogaty w błonnik (o ile nie pozbawi się go zbyt dokładnie wszystkich „błonek” i całej białej skórki), przez co hamuje apetyt. Dobrym pomysłem jest zjedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem, jednak nie częściej niż dwa-trzy razy w tygodniu, bo grejpfrut w dużej ilości może mieć negatywny wpływ na układ hormonalny.

JABŁKA I GRUSZKI

Te dwa owoce  zawierają dużo wody, a jadane ze skórką dostarczają dużą dawkę błonnika, który wypełnia żołądek. Mając do wyboru owoc lub sok z niego zrobiony, lepiej wybierać owoc. Zjedzenie go zajmie więcej czasu, dzięki czemu wcześniej pojawi się uczucie sytości. W soku jest też o wiele mniej błonnika niż w całym owocu. Bezwzględnie należy unikać soków dosładzanych, które skutecznie sabotują działania odchudzające;images5

JAGODY

Tak jak inne owoce, jagody zawierają dużo wody i błonnika, a więc sycą na długo. Są słodkie, ale pozwalają zaspokoić ochotę na słodki smak o wiele mniejszym kalorycznym kosztem niż np. ciastka czy czekolada. Są przy tym wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze!

ZIEMNIAKI

By nadać ziemniakom bardziej wyrazisty smak, polewa się je sosami lub tłuszczem, posypuje serem, dodaje do nich masło lub śmietanę. A to znacznie podnosi kaloryczność ziemniaków! Pieczone ziemniaki z dodatkiem odrobiny ziół mają tyle aromatu, że nie trzeba ich doprawiać. W ziemniakach znajduje się potas, beta karoten, witamina C i błonnik.

świeże warzywa

źródło: pixabay.com

ŚWIEŻE WARZYWA

Mogą być doskonałą przekąską. Są chrupiące, obfitują w wodę i błonnik, i mają mało kalorii. Pół szklanki pokrojonego selera ma tylko 8 kcal! Gdy mamy ochotę coś skubnąć, zamiast po chipsy sięgajmy po warzywa: seler naciowy, kalarepkę, marchew.

JAJKA

Badania naukowe dowiodły, że jadanie śniadań bogatych w białko pozwala na dłużej zaspokoić głód. Jedno jajo to tylko 75 kcal i aż 7 g wysokiej jakości białka, a wysokobiałkowe śniadanie przyspiesza metabolizm bardziej niż posiłek obfitujący w węglowodany, pozwala też zrezygnować z przekąski poprzedzającej obiad albo ograniczyć jej rozmiar i kaloryczność.

PEŁNOZIARNISTE PŁATKI

Warto jadać płatki – nie tylko na śniadanie – ze względu na błonnik i ciepłą wodę lub odtłuszczone mleko, w których się je przygotowuje. Ciepły posiłek je się wolniej niż zimny, organizm zdąży więc zasygnalizować, że jesteśmy już najedzeni, a błonnik i woda skutecznie wypełnią nasz żołądek. Unikajmy natomiast płatków dosładzanych oraz w polewie (są bardziej kaloryczne).

CHRUPKIE PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE

Naukowcy twierdzą, że ludzie unikający produktów przygotowanych z białej mąki, a wzbogacający dietę o produkty razowe mają mniejszą tendencję do gromadzenia tłuszczu na brzuchu i wewnątrz niego (to tzw. tłuszcz wisceralny, bardzo obciążający serce). Ten sam efekt można osiągnąć zamieniając białe pieczywo, białe makarony i przetworzone płatki śniadaniowe na ich pełnoziarniste odpowiedniki.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

ORZECHY

Garstka orzechów jest doskonałą przekąską, bogatą w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe. Orzechy – jedzone w rozsądnych ilościach – sprzyjają utarcie wagi i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Największy kłopot z orzechami polega na tym, że trudno ograniczyć się do zjedzenia jedynie garstki. Dlatego nie stawiajmy przed sobą całego ich opakowania, ale przygotowaną porcję przełóżmy do miseczki i poprzestańmy na niej.

Produktów, które sycą na długo, a do tego są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne jest naprawdę sporo. Mogłabym je wymieniać bez końca. Może warto zacząć je jeść.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *