Najdroższa kawa świata

Coraz więcej z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Są tacy, którzy od razu po przebudzeniu piją kawę, zamiast najpierw zjeść solidne śniadanie. Spowodowane jest to głównie tym, że kawa zawiera w sobie kofeinę, a jak wiadomo kofeina bardzo pobudza. Osoby, które są zwolennikami kawy to tzw. kawosze. Rozkoszują się w jej smaku i zarazem są w stanie rozpoznać każdy rodzaj kawy, ponieważ wiedzą o niej niemal wszystko. Kawosze, za jej prawdziwy smak są gotowi zapłacić dużo więcej pieniędzy niż przeciętny człowiek. Dlatego postanowiłam sprawdzić, jaka to jest ta najdroższa kawa świata i jak się ją produkuje.

kawusia

Najdroższa kawa świata

Może na początek wytłumaczę, co to jest w ogóle kawa? Otóż kawa jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.

Tak więc najdroższa i najsmaczniejsza kawa na świecie pochodzi z „produkcji” małego zwierzątka z Sumatry o nazwie Cyweta. Cyweta zwana też Luwakiem to ssak, który zamieszkuje południowo – wschodnią część Azji. Ssak ten uważany jest za istną maszynkę do produkcji kawy, gdyż wybiera najlepsze owoce z krzaków kakaowca, trawi je, a następnie wydala w smaczniejszej postaci. Miąższ z owoców kakaowca zostaje przez Cywetę strawiony, natomiast ziarna są wydalane w postaci nadtrawionej i lekko sfermentowanej przez bakterie produkujące kwas mlekowy. Dzięki temu kawa traci częściowo swój gorzki smak, nabiera nowego smaku i aromatu. Jeszcze lepsze właściwości kawy uzyskamy podczas jej mielenia, ponieważ wtedy ziarna kawy tracą resztki gorzkiego smaku i stają się bardziej aromatyczne. Kawa ta nosi nazwę Kawy Kopi Luwak i jest najdroższą kawą na świecie. Jej kilogram kosztuje około 1200 dolarów. Rocznie do sprzedaży trafia jedynie 400 kilogramów.

najdroższa kawa świata

żródło: pixabay.com

Jak wynika z powyższego produkcja najdroższej kawy na świecie jest bardzo specyficzna i może zrazić niejedną osobę. Tylko wyrafinowany kawosz nie będzie się przejmował i zwracał uwagę na to, jak się ją produkuje. Dla niego będzie się liczył przede wszystkim jej wyjątkowy smak i aromat. Dlatego może warto się przełamać i spróbować owej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *