Mięso z królika – dlaczego warto włączyć do diety?

Zapewne królik, tak samo, jak i mi kojarzy Wam się z uroczym domowym zwierzątkiem. A tu okazuje się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Dlatego naprawdę warto jest raz na jakiś czas urozmaicić naszą dietę mięsem z królika. Takie mięso królicze jest bardzo zdrowe. 

Źródło: pixabay.com

Otóż mięso z królika charakteryzuje się tym, że ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, jest znacznie mniejsza niż w drobiu. Dla przykładu tuszka królicza przy masie około 1,2 – 1,6 kg zawiera go jedynie od 3 do 6 %. Z tego też względu mięso królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo – naczyniowe. Ponadto zawarty tłuszcz linoleinowy w mięsie królika znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na schorzenia układu sercowo – naczyniowego. Takie mięso królicze ma również wysoką odżywczość. Otóż zawiera ponad 20 % więcej białka niż inne gatunki mięsa. Dodatkowo jeszcze, aż 90 % białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Mięso z królika jest także bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: miedź, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.
Zastosowanie królika w kuchni jest wszechstronne, gdyż na bazie mięsa króliczego można przyrządzić bardzo dużo zdrowych i pysznych dań. Tak samo, jak w przypadku drobiu na mięsie króliczym można ugotować różne zupy, na przykład rosół, kwas. Kolejną propozycją może być pieczeń z królika. Chyba większość osób zgodzi się ze mną, iż absolutnym hitem jest pasztet z królika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *