Masz ochotę na pączka z marketu? Sprawdź co się w nim kryje!

Pączki z supermarketów może i są ekstra tanie, w super promocyjnych cenach, ale mamy wątpliwości co do tego czy są zdrowe. Pamiętajcie o tym, że niska cena nie zawsze idzie w parze z wysoką jakością produktu.

pączki

Oto substancje chemiczne znajdujące się w zwykłym pączku z supermarketu:

W takich pączkach nie brakuje:

Substancji spulchniających:

  • E 500 – węglan sodu – Powszechnie uznawany za bezpieczny, lecz nie można przesadzać z jego nadmiernym spożywaniem. Jego zbyt duża ilość może uszkodzić nerki oraz prowadzić do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.
  • E 503 – węglan amonu – syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający. Również uznawany za nieszkodliwy, jednak może wywołać wzdęcia.
źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Emulgatorów:

  • E 400 kwas alginowy
    Często spotykany w marmoladzie, dżemach i budyniach. Powoduje obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • E 407 karagen
    Znajdziemy go w śmietankach pasteryzowanych, galaretkach, dżemach, marmoladach, w mleku. Wywołuje owrzodzenia układu pokarmowego, przyczynia się do zmniejszenia zdolności wchłaniania składników mineralnych, na przykład potasu, dodatkowo działa przeczyszczająco. Nie powinny go spożywać dzieci.
  • E 450 difosforany
    Dodatek do (o zgrozo!) soli, przetworów mięsnych, sosów, aromatyzowanych napojów, cukru pudru, mleka zagęszczonego itp.
    Zmniejsza przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogarsza metabolizm, przyczynia się do pogłębienie osteoporozy.
  • E461 Metyloceluloza
    Znajdziemy ją w wędlinach, rybach i różnego rodzaju mięsach
    Wywołuje zaparcia lub biegunkę.

Przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości:

  • E 310, E311, E311 – galusan propylu, oktylu, dodecylu – Dodawane do ciast, mleka, płatków ziemniaczanych oraz gum do żucia. Mogą wywoływać alergie, podrażnienia żołądka, astmę, a nawet utrudniać wchłanianie żelaza.
  • E 320 – butylohydroksyanizol – w biszkoptach, tłuszczach piekarskich, gumach do żucia, chipsach i daniach w proszku. Wywołuje choroby tarczycy, wpływa na wysoki poziom złego cholesterolu, przyczynia się do powstawania wrzodów, wywołuje alergie.
  • E 321 – butylohydroksytoulen – w tłuszczach oraz olejach roślinnych. Powoduje zmęczenie, alergie, zapalenia skóry, astmę, a nawet w zbyt dużych ilościach może wywołać raka wątroby.

Sztucznych barwników

Konserwantów

A wśród nich najbardziej szkodliwe:

  • E 210 (kwas benzoesowy) – Powinien być unikany przez alergików. Po jego spożyciu osoby cierpiące na astmę czy katar sienny mogą zaobserwować zaostrzenie stanów chorobowych.
  • E 211 (benzoesan sodu) – Jest wszędobylski, znajdziemy go w marmoladach, sosach, dżemach. Jego zadaniem jest ograniczenie rozwoju drożdży i pleśni. Osoby spożywające go w nadmiarze mogą mieć zakwaszony organizm i podrażnione gardło.
  • E 220 (dwutlenek siarki) – Spotkamy go w sokach owocowych, winie czy różnego rodzaju koncentratach. Może przyczyniać się do zaburzenia pracy wątroby.
  • Astmatycy powinni wystrzegać się E 221 (siarczyn sodu), E 226 (siarczyn wapnia) oraz E 228 (wodorosiarczyn potasu).

Utwardzonych tłuszczów

Są również bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Powodują choroby układu krążenia. Również powinniśmy ich unikać.

Najlepsze i najzdrowsze są pączki tradycyjne!

pączekDla porównania, domowy pączek zawiera:

  • mąkę pszenną
  • drożdże
  • cukier
  • mleko
  • jaja
  • masło
  • ciut spirytusu
  • i sól

Każde domowe wypieki są zdrowsze niż te kupne. Poświęćmy się dla zdrowia rodziny i zróbmy swoje, domowe pączusie lub faworki. Wspólne wypieki będą prawdziwą frajdą. Oczywiście późniejsza uczta również będzie niezapomniana.

Kto z was pamięta pączki swojej babci? Smak nie do podrobienia!

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *