7 odchudzających trików z różnych stron świata

   Z badań statystycznych wynika, że każda z nas chciałaby schudnąć, co najmniej 5 kilogramów. To się da zrobić! W jaki sposób? Po prostu zmieńmy niedobre przyzwyczajenia/ nawyki. Zobaczmy, jakie patenty na szczupłą sylwetkę stosują kobiety z różnych stron świata. Może się zainspirujemy!

świat

źródło: pixabay.com

Oto one:

FRANCJA

Celebrowanie posiłków.

Gdy jemy z doskoku, jemy więcej. Francuzki są szczupłe, dlatego że celebrują posiłki. W czym zatem tkwi tajemnica?

·         Francuzki się nie przejadają. Nie odmawiają sobie niczego, ale porcje są małe i wolno spożywane. Nigdy też nie biorą dokładek;

·         zwracają uwagę na jakość pożywienia, lubią produkty regionalne, nieprzetworzone;

·         jedzą sałatki i piją dużo wody;

·         kawa? Tak, ale nie w rozmiarze XL, ze spienionym mlekiem i syropami, a mała czarna. Czekolada? Oczywiście, ale kostka, a nie tabliczka.

ciasteczka

źródło: pixabay.com

WŁOCHY

Makaron tylko al. dente.

Jak wynika z raportu Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej, zaledwie 9 % Włoszek jest otyłych. Jak to możliwe, że nie mają nadwagi, pomimo zamiłowania do makaronu? W czym tkwi tajemnica?

·         To nie makaron tuczy, a sos. Dlatego Włoszki dodają go niewiele;

·         Makaron gotują al dente („na ząb”), czyli na półtwardo. Ma on wtedy niski indeks glikemiczny, co oznacza, że uwalnia energię powoli i równomiernie. Sytość zapewnia zawarta w makaronie skrobia, którą organizm przetwarza na glukozę. Robi to tym wolniej, im mniej rozgotowany jest makaron. Nie tyjemy więc, a jesteśmy syte.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

WĘGRY

Ocet na dodatek.

Kwaśne ogórki, papryka, kapusta to przysmaki Węgrów. A ocet dodają prawie do każdej potrawy. Czemu? W czym tkwi tajemnica?

·         Kwas octowy zmniejsza produkcję insuliny. Kiedy we krwi jest jej zbyt wiele spowalnia się proces spalania tłuszczu.

stew-2067152_960_720

źródło: pixabay.com

JAPONIA

Jedzenie na… 80 procent.

Na japońskiej wyspie Okinawa żyje ponad 400 stulatków. Ludzie tam są zdrowsi i szczuplejsi, a średnia wieku wynosi 81 lat. W czym tkwi tajemnica?

·         Japończycy trzymają się reguły „80 procent”. Odkładają sztućce (i pałeczki) w momencie, gdy pojawia się pierwsze uczucie sytości, bo wtedy żołądek jest napełniony w 80 procentach. Jedzenie „do pełna” sprawia, że żołądek zaczyna się rozpychać i „żąda” kolejnej porcji jedzenia.

japońskie danie

źródło: pixabay.com

INDIE

Najwięcej na obiad.

Hindusi trzymają się ajurwedyjskiej zasady, że główny i największy posiłek powinno się spożywać w południe. Dlaczego? W czym tkwi tajemnica?

·         Według ajurwedy, systemu medycyny indyjskiej, agni – „ogień trwania” – przypada na godzinę 10 – 14.

indyjskie danie

źródło: pixabay.com

TAJLANDIA

Ostre przyprawy.

Tajlandzkie dania słyną z piekielnej wprost ostrości. Niezwykle popularne są np. pikantne sałatki lekkostrawne, bo bez oliwy, za to skropione sosem sojowym lub sokiem z limonki. Czemu tak jest? W czym tkwi tajemnica?

·         Chilli czy czerwone i zielone curry rozgrzewają i poprawiają przemianę materii. Poza tym ostre jedzenie je się wolniej, a dzięki temu mniej.

Powyższe informacje mówią o tym, jakie triki odchudzające stosują kobiety w różnych stronach świata.

tajlandzkie danie

źródło: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *